Rólunk

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár, jelenlegi szervezeti felépítési formájában, 1962 óta áll az olvasók rendelkezésére.
Közművelődési könyvtárként általános olvasói igényeknek igyekszik eleget tenni magyar és szerb nyelvű állományával. A 2005-ös esztendő hatalmas változást hozott intézményünk életébe, hiszen hosszas hányattatás után végre méltó helyre költözhetett Magyarkanizsa község egyetlen közgyűjteménye. Az új és impozáns épületben négy szinten, 600 négyzetméteren nyert elhelyezést a közel ötvenezres könyvállomány. A több mint másfélezer aktív olvasó szabadpolcos rendszerben válogathat. Az évenkénti gyarapodás általában 1000 új címszó. Könyvtárunk számos, évenként ismétlődő rendezvénnyel áll olvasói szolgálatára. A gyermekeket a téli szünidő idején kézműves foglalkozások várják. Tavasszal a versmondók mérik össze tudásukat, nyár elején pedig az óvodások mesemondó találkozójára kerül sor. 20 éves múltra tekint vissza a nyaranta meghirdetett községi szintű olvasási verseny, amely általában 300 gyermekolvasót mozgat meg a nyári hónapokban. Szorgalmukat november elején díjazzuk. Irodalmi és képzőművészeti pályázatokon is részt vehetnek a diákok. Külön ki kell emelni a tanév folyamán azokat a rendszeres könyvtári foglalkozásokat, melyeken a tanulók elsajátítják az alapvető könyv- és könyvtárhasználati tudnivalókat.
A felnőttek könyv- és folyóirat-bemutatókon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak különböző témakörökben. A könyvtár évtizedek óta szervezője vagy társszervezője a hagyományos Kanizsai Írótábornak. Fiókkönyvtárunk, a horgosi könyvtár, szintén az olvasók rendelkezésére áll. Testvérkönyvtárunk a Kiskunhalasi Városi Könyvtár, amellyel évtizedek óta kiváló a kapcsolatunk. A könyvek mellett mintegy 40 féle sajtótermék is várja az olvasókat.